Bicing – historias para no dormir

Bicing – historias para no dormir

Ciutadana responsable, conscienciada amb el medi ambient, massa precària per poder pagar una bici de propietat privada, defensora dels serveis públics de qualitat, i un llarg etcètera, ahir, divendres 4 d’octubre, a les 18h40 aproximadament, agafo una bici al barri de Sants per desplaçar-me al Born-tocant a Barceloneta. Durant el trajecte que em du per Paral·lel i pel Passeig Marítim, cauen quatre gotes i el terra està una mica moll, perquè abans ha plogut, però res greu. Estic a punt de tenir dos accidents perquè, estic farta de dir-ho al Bicing, la pintura vermella que posen al terra per senyalitzar aparcament de bicing, o carril bici: RELLISCA MOLT PERILLOSAMENT sempre (amb el terra sec també, per tant amb el terra moll podeu imaginar), però circulo a poc a poc, perquè un amic proper ha tingut recentment un ACCIDENT GREU de Bicing: ell circulava tranquil·lament i legalment, amb la seva targeta, al seu nom, en un carrer que feia baixada. La cadena de la bicicleta del Bicing es va TRENCAR, així, de sobte, i ell va sortir volant. Quan va obrir els ulls estava: A TERRA, AMB EL CAP OBERT, AMB LA CAMA TRENCADA, i HAVIA PERDUT EL CONEIXEMENT. El meu amic, que treballa un munt, que és emprenedor, que paga els seus impostos, que no està imputat, ni implicat en cap cas de corrupció, que no defrauda a Hisenda, que voldria uns serveis públics i de qualitat, si, com tantes altres persones que agafen el bicing. Des que tinc seriosos dubtes sobre el manteniment del Bicing procuro circular a poca velocitat, per si de cas.

Tornant a la meva historia, doncs, arribo al Bicing que hi ha davant de Correus, devien ser les 19h05, no plou, només cauen quatre gotes, no hi ha cap espai buit per deixar la bici. Començo a mirar a quina estació em podria acostar amb l’app del telèfon i resulta que cap estació de les 20 estacions a la rodona te ancoratges buits, estan totes plenes. Val, un clàssic. Mentrestant arriben unes 10 persones més que estan en la mateixa situació que jo. Deuen haver passat 5 minuts, comença a ploure fort. Truco al bicing (1) per senyalar que no hi ha lloc per deixar la bici en 20 bicings a la rodona (la telefonista m’ho confirma) i que, donat que plou, dubto sincerament que ningú vingui a retirar cap bici, per tant, no podrem deixar les nostres. La telefonista em diu que deixa la incidència apuntada perquè enviïn algú. Les 19h15, seguim allà, plou a bots i barrals i ens aixopluguem on podem amb les bicis. Torno a trucar (2) senyalant exactament el mateix. 19h25, segueix plovent però ha baixat una mica la intensitat, torno a trucar per senyalar una tercera vegada el mateix problema (3). 19h30, torno a trucar  per enèsima vegada (4). I ara ve la millor part: 19h35 aproximadament arriba (!!!) el Camió del Bicing per buidar l’Estació. Som 4 persones esperant (n’hi ha que han fugit no se sap ben bé on), aparca, però no surt del camió. Passen 2 minuts i no surt. Aleshores m’acosto a preguntar perquè no baixa, i, alerta amb la resposta:

TENGO ÓRDENES DE LA EMPRESA: NO DEBO BAJAR A TRABAJAR SI ESTÁ LLOVIENDO PORQUE NO ESTOY EQUIPADO PARA TRABAJAR BAJO LA LLUVIA. LO SIENTO, YO SOLO CUMPLO ÓRDENES, LO SIENTO.

L’home m’explica que si no deixa de ploure no baixarà a buidar l’estació, perquè la seva empresa no els equipa amb roba per treballar sota la pluja. En aquell moment em pregunto on és Kafka, mentre li pregunto que se suposa que hem de fer amb les bicicletes si no deixa de ploure mai. Em respon que truqui per deixar una incidència. Truco per cinquena (5) vegada per explicar el que passa i per preguntar que se suposa que he de fer amb la bici en tal cas. M’informen que l’únic que puc fer és dur-la (sota la pluja torrencial) a l’estació més propera amb ancoratges. Puc escollir entre Paral·lel amb Parlament o Arc de Triomf, totes dues super a prop, clarament. 19h45, ja gairebé no plou i som 15 persones esperant davant l’estació. Aleshores, en un moment de gràcia, en un gest de solidaritat, el nostre heroi uniformat decideix, arriscar la seva vida per salvar les nostres, surt del camió, passa la seva targeteta i comença a buidar l’estació. 19h48, ancoro la meva bicicleta, porto més de 40 minuts esperant.

foto 2

Tanmateix, m’agradaria esmentar que si bé la ineficàcia, ineficiència, incompetència i kafkianime del Bicing em van deixar bocabadada, el que més em va sorprendre va ser la resignació de totes les altres persones que vaig veure volent ancorar una bicicleta. Ningú es va queixar, no vaig veure ningú trucant al bicing, ningú rondinant. Suposo que són les mateixes persones a qui els retallen els sous, els apugen l’IVA, els retallen la sanitat i l’educació, els roben els diners, però no diuen res.

 Moderna amb Ulleres.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
moderna con gafas

Comments

 1. Como dices Kafkiano.

 2. Jo vaig pèrdre un pedal pujant per paral.lel, em va anar d’un pel que no em menjo el terra

 3. Si hubiera cumplido con las normas y hubiera llevado casco, no se habría abierto la cabeza. Es lo que tiene conducir creyendo que se puede hacer lo que le salga los huevos porque va en bicicleta, y no, no voy a aceptar ninguna estupidez de respuesta de que la gente no hace mal uso de las bicicletas, porque son peores que las motos.

  • Hola Juan, como usuario de mi bicicleta en la ciudad te he de dar la razón, pero sólo en parte. Sí, algunos de los conductores de bicicleta no respetan las normas de circulación, semáforos y señales pero ¿acaso no viste hacer lo mismo a algún conductor en coche, ciclomotor, moto, camión o autobús? Si has tenido esa suerte y, además, tu NUNCA te has saltado un ambar o un rojo te felicito, mi enhorabuena, debes de ser el único conductor que lo hace todo siempre bien.

   • Me olvidaba, aún no es obligatorio el uso de casco en ciudad por parte de los ciclistas. Sí lo es en trayectos interurbanos.

 4. cal dir també la pasta que a sobres et deixes trucant a incidències, molt fort tot!

  • El teléon d’incidencies del servei Bicing es gratüit 900 31 55 31, et confóns amb el teléfon d’informació 902 31 55 31

 5. Sota el nostre punt de vista ets una nena malcriada.

  Això és un servei públic i ja se sap que et pots trobar les estacions plenes. A més a més, a les bicis posem que planifiquis el viatge. Si a més tens el móvil, no et costa res mirar si les estacions estan plenes al teu destí.

  A part, el teléfon d’incidencies es gratuït i funciona de meravella. Com tu mateixa dius el camió va arribar en només 30 minuts. A vegades ni les ambulàncies arriben tan ràpid.

  Sobre el tema de la pluja es cert que els conductors tenen aquestes ordres. Pensem que no es un fet de vida o mort que es retirin bicis, però si que es important que vetllem per la seguretat dels nostres treballadors.

  És normal que la resta d’usuaris no es queixessin perque són conscients de quin servei utilitzen i les seves limitacions.

  • moderna con gafas Says: October 13, 2013 at 3:11 pm

   estimat bicing, agraeixo que t’hagis molestat en respondre i donar el teu punt de vista. en primer lloc voldria aclarir que jo en cap moment he dit que el telèfon d’incidències no funcionés, ni que no fos gratuït. també m’agradaria afegir que si les ambulàncies no arriben en 30 minuts serà perquè l’Estat inverteix en rescatar bancs mentre retalla en Sanitat, cosa que és indignant, no crec que sigui el millor exemple per demostrar les bondats del bicing.
   sobre “això és un servei públic” i “la resta d’usuaris (…) són conscients de quin servei utilitzen i les seves limitacions” només puc respondre una cosa: els serveis públics haurien de ser els millors, precisament perquè són públics, són els nostres, els dels ciutadans i les ciutadanes, i no pas un servei amb deficiències per a les classes treballadores que no es poden pagar un servei de propietat privada.
   finalment, sobre la seguretat dels treballadors, em sembla que no estaria de més que invertíssiu en uns impermeables, perquè encara que només caiguin quatre gotes, en el temps que es triga en buidar una estació, el treballador pel qual tant us preocupeu te temps d’agafar un bon refredat. i sobre la planificació que tant m’exigiu a mi com a usuaria, us puc dir que vaig mirar que hi haguessin ancoratges buits abans de marxar de casa, ara bé, en el temps que vaig trigar en arribar es van anar omplint i només quedaven falsos ancoratges buits, d’altra banda, tenint en compte que jo sóc el “client” i vosaltres “l’empresa”, no estaria de més que també vosaltres féssiu l’esforç de verificar de tant en tant si hi ha ancoratges buits, així podríeu enviar un camió a buidar al menys una de les estacions de la zona abans de que comencés a ploure, evitaríeu posar en perill la salut del treballador, i a més brindaríeu un millor servei.
   m’acomiado de tu, estimat bicing, amb la sensació de que la teva resposta només te per objectiu defensar que el bicing és un mal servei perquè és públic, m’entristeix, sincerament, que pensis que els “usuaris” estan més bonics callats, imagino la ràbia tremenda que et deu haver fet que el post d’una “nena malcriada” d’un blog “de merda” hagi tingut tantíssimes lectures.
   penso seguir defensant els serveix públics i exigint qualitat,
   una forta abraçada amic bicing,
   sense acritud,
   Laura.

  • De mal criada nada. Es un servicio por el que pagas, ha de funcionar puntualmente. La idea del bicing es ejercicio saludable mientras utilizas la bici, además de ahorro energético y contaminación. UNA ESPERA DE 40 MINUTOS NO SE DEBE PERMITIR. Así nos va. Encima las bicis rotas con riesgo de tener un accidente. Todo aquél que da un servicio del cual además se lucra, ha de hacerlo a la perfección. La mayoría de la gente en esta ciudad no nos podemos permitir esperar 40 minutos en el bicing, metro, autobús o taxi, sino vas andando y no pagas por un servicio que es malísimo.

 6. gabi cujo Says: October 13, 2013 at 4:26 pm

  Estimat bicing,
  Només afegir que ‘client insatisfet per un servei de merda i caríssim, que s’estima més dir-ho que agafar un càncer de fetge’, no és sinònim de ‘nena malcriada’.
  Ex clienta insatisfeta.

 7. Se puede gestionar una empresa de servicios y dirigirse a una de sus usuarias como “nena malcriada”?
  Parece que Bicing es así de maleducada, y sí, lo hace.
  Que vergüenza
  Inaceptable

 8. Laura, no estàs sola. Jo també sóc dels que truca tantes vegades com calgui al telèfon del Bicing, fins i tot per notificar quan la bici no té frens, té la roda punxada o queda mal ancorada (atenció, que si no ho notifiques, el sobrecost va per compte teu!). En fi, un servei de mala qualitat i car però que mantinc perquè faig servir assíduament. Salut!

 9. Només una petita qüestió. No pot ser que algun troll es faci passar pel Bicing. Ho dic així, per si no hi heu caigut amics?

  P.D.: Jo no em dic Emilio José

 10. Impecable, Laura.

 11. Hola Moderna con gafas, me gustaría comentar varias cosas:

  Primero, “bicing es un servicio caro” es, como mínimo, discutible. Si tenemos en cuenta lo que cuesta una bicicleta nueva, una de paseo con las mismas prestaciones que la de Bicicng puede rondar los 300/400 euros; un buen candado, es decir de material que resista el corte de cizalla (acero cimentado-acero reforzado), unos 100 euros (y yo recomendaría gastarse más) y, por supuesto, a no ser que te guste la mecánica y tengas tiempo de ello, hay que contar el mantenimiento de la bicicleta que incluye recambios cuando se necesitan y los, aproximadamente 30 euros que cobra un mecánico por hora.

  Segundo, el presupuesto anual de bicing es, aproximadamente, de 14,5 millones de euros anuales. El número de usuarios es, aproximadamente, de unos 120.000. ¿Crees que el servicio se mantiene sólo con la aportación de los usuarios? Los usuarios de bicing pagan un poco más que el resto de ciudadanos de Barcelona, ya que las arcas municipales se llenan gracias a los impuestos y multas que pagamos todos y todas las barcelonesas y barceloneses.

  Tercero, te invito a que mires el mapa de estaciones a partir de las 8 de la mañana en adelante entre un lunes y un viernes (que es cuando más se usa el servicio) verás que las situadas en la periferia están vacias y las del centro llenas. Esta es una situación que no cambia a lo largo del día. Las estaciones de la periferia se llenan, en su mayor parte, por las movilidades que suben en furgoneta y remolque las bicicletas hasta allí.

  Y cuarto, no te falta razón al decir que el servicio no es de calidad. Por el precio que pagamos los ciudadanos el servicio debería ser excelente. Un economista explicaba que con lo que nos gastamos en el bicing se podría comprar una bicicleta nueva cada año para cada usuario del servicio

 12. En referència a la resposta que s’ha produït al blog el dia 13 d’octubre, volem comunicar que aquest tipus de respostes no son pròpies del servei i neguem rotundament que s’hagi escrit des de Bicing.

  Reiterem que aquesta resposta feta en el nostre nom no correspon en cap cas a la opinió del servei , ni a res que des de Bicing es vulgui comunicar respecte al fet que es comenta al post.

  Des del nostre departament Jurídic, ja s’està estudiant prendre les mesures legals necessàries per preservar el nom de Bicing i evitar que es torni a suplantar la nostra identitat, tal i com s’ha produït.

  • moderna con gafas Says: October 28, 2013 at 11:20 am

   Benvolgut presumpte veritable Bicing,
   teniu raó, és cert que qualsevol podia posar com a link la pàgina del bicing a wordpress, me’n hauria d’haver adonat abans. Espero que el vostre departament jurídic tingui molta sort amb la recerca de qui s’ha fet passar per vosaltres (si vosaltres sou veritablement vosaltres, és clar).
   Tanmateix, he de dir que em sembla lamentable que per a que us digneu a respondre hagin de passar coses tan greus, sincerament.
   El comportament del bicing aquell vespre va ser lamentable i si tant us preocupa la vostra imatge us aconsello que invertiu més en donar un servei de qualitat, perquè la mala imatge us la creeu vosaltres mateixos.
   salutacions cordials,
   L.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>